Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini: Pichuncho


Chilisjki trunek, kojarzący się z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, prezentującym różnorodne rodzaje napojów alkoholowych z różnych krajów na świecie.

Pichuncho to nazwa nawiązująca do niewielkiego, chilijskiego ptaszka. Drink jest połączeniem kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz klina cytrynowego. Cytrynę zwykle pomija się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwala na pozyskanie o wiele bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to jednak podstawa. Na witrynie pichuncho znajduje się szczegółowy przepis. Wystarczy umieścić brandy i wino ziołowe z kostkami lodu w shakerze oraz potrząsać przez piętnaście sekund.

Następnie napój należy przelać do szklanki przeznaczonej do martini lub margarity. Drink dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to trunek, który na długo zapadnie w pamięć i dlatego coraz częściej gości na europejskich stołach. Opłaca się poznać sposób jego przygotowania i czasami podawać go znajomym.

0 komentarze:

Prześlij komentarz